Dante Alighieri Amsterdam is in 1914 opgericht door Romano Guarnieri en is daarmee één van de oudste comitati van Nederland. De vereniging wil de kennis van de Italiaanse taal en cultuur bevorderen en werkt zonder winstoogmerk.

Tot het eind van de jaren zestig, vooral onder voorzitterschap van professor Morpurgo, bestond de kern van de vereniging uit een groep enthousiaste intellectuelen en academici die zich intensief bezig hield met de Italiaanse cultuur. Er werden lezingen georganiseerd over kunstgeschiedenis, archeologie en literatuur en de voertaal was uitsluitend Italiaans. De vereniging had weinig leden en had vooral het karakter van een academische vriendenkring met een passie voor Italië.

In de jaren zeventig werd begonnen met het organiseren van cursussen op het gebied van taal en cultuur. Een nieuwe groep geïnteresseerden raakten betrokken bij de vereniging. De activiteiten die het bestuur vanaf deze periode organiseerden, weerspiegelden de bredere belangstelling van deze nieuwe leden. Naast de traditionele onderwerpen, kwam er meer aandacht voor de cultureel-toeristische aspecten van Italië en voor de grote sociale en politieke veranderingen die in Italië gaande waren. Zo werden er rondetafelgesprekken gehouden over de Europese politiek van Italië, werden er veel films vertoond en was er aandacht voor het theater.

Nog steeds heeft Dante Alighieri Amsterdam een breed aanbod: er zijn taalcursussen op vele niveau’s, ter verbreding zijn er ook conversatielessen, kunstgeschiedeniscursussen en een leesclub die alle populair zijn. Met de maandelijkse lezingen komen alle aspecten van de Italiaanse cultuur aanbod, van archeologie tot opera, van Italiaanse wijnen tot Middeleeuwse kunstgeschiedenis. De vereniging werkt samen met verschillende culturele organisaties, zoals musea, filmhuizen en andere organisaties, zodat de leden ook op de hoogte blijven van wat er verder zoal te doen en te zien is in de stad op het gebied van Italiaanse cultuur.

De vereniging wil toegankelijk en interessant zijn voor iedereen. Ook gezelligheid staat hoog in het vaandel. Daarom zijn de verenigingsavonden de ultieme mogelijkheden om andere italofielen te ontmoeten onder het genot van een glas wijn.